نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
به گزارش خبرنگار سرخس خبر، محمدرضا عبادینژاد امروز در نشست خبری با خبرنگاران که در محل اداره منابع آب سرخس برگزار شد با اشاره به خشکسالی بیسابقه در سال آبی جاری، گفت: متأسفانه در سال آبی جاری از مهر ۹۹ تاکنون نزولات آسمانی و بارندگی نسبت به سال آبی گذشته ۶۷ درصد کاهش و در دراز مدت طی ۳۰ سال گذشته ۵۰ درصد کاهش داشتیم.
مدیر منابع آب سرخس افزود: کاهش بارندگیها با توجه به اینکه ۶۰ درصد مردم در سرخس به کشاورزی و دامداری مشغول هستند بر معیشت آنها تاثیر گذاشته است و دشت سرخس نیز به علت برداشتهای سال گذشته ممنوعه دارد و بیلان آب سرخس منفی است و از لحاظ آب سطحی نیز در کشفرود هیچ سیلاب ورودی نداشتیم و تقریباً خشک بوده است و ورودی آب سد دوستی نیز صفر است.
وی گفت: در ابتدای سال آبی تصور ما این بود که میتوانیم سال آبی خوبی داشته باشیم که به همین علت کشاورزان سرخسی محصولاتی مانند کلزا و گندم کشت کردند اما با کاهش بارندگی دیگر نمیتوانستیم از سد دوستی تخصیص آب به کشاورزان داشته باشیم اما با توجه به کشتهایی که شده بود با تصمیم مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی و مسئولان شهرستان حدود ۲۰ میلیون متر مکعب در مجموع به این کشتها و کشت جالیزی دادیم.
عبادینژاد بیان کرد: این ۲۰ میلیون متر مکعب طی ۴ مرحله و در هر مرحله ۵ میلیون متر مکعب در ماههای اسفند، فروردین و اردیبهشت تخصیص داده شد و ۵ میلیون متر نیز به اخیراً به جالیزکاران تخصیص داده شده است و تا ابتدای مرداد ماه تخصیص این آب انجام میشود و امیدواریم کشاورزان با رعایت صرفهجویی از آن استفاده کنند.
مدیر منابع آب سرخس تاکید کرد: با توجه به حساسیت تامین آب شرب مشهد و احتمال ادامه خشکسالی در سال آینده آبی، دیگر امکان هیچ تخصیص آبی به بخش کشاورزی تا زمانی که سد ورودی آب نداشته باشد، نداریم و این موضوع به مسئولان شهرستان و تشکلهای کشاورزی اطلاعرسانی شده است.
وی درباره چاههای آب کشاورزی گفت: با دستور مدیرعامل شرکت، هیچ چاهی در سرخس به دلیل بدهی خاموش نشده است تا به محصولات کشاورزی ضربه نخورد اما انتظار ما این است که کشاورزان با کاهش سطح کشت و مدیریت مصرف محصولات خود را آبیاری کنند تا به منابع آب زیرزمینی آسیبی نرسد زیرا این منابع آب تقریباً غیرقابل تجدید است.
عبادینژاد با اشاره به وضعیت کنونی سد دوستی سرخس عنوان کرد: در سال گذشته سد دوستی ۹۰۰ میلیون متر مکعب آب داشت اما امروز ۴۰۷ میلیون متر مکعب آب دارد که این آب هم برای تامین آب شرب مشهد و هم برای تامین آب کشاورزی ایران و ترکمنستان است که باید گفت ۶۰ درصد آب سددوستی مصرف شده است.
مدیر منابع آب سرخس اظهار کرد: ۹۰ درصد آورده سد دوستی از خارج از ایران و از ارتفاعات افغانستان و هریرود است و ۱۰ درصد آن از داخل ایران است ضمن اینکه هیچ توافقی برای تامین آب سد دوستی از روی هریرود نداریم؛ آورده سد شوریجه نیز از کشفرود در نظر گرفته شده است.
وی درباره چاههای مجاز و غیرمجاز گفت: در شهرستان سرخس ۲۵۴ حلقه چاه مجاز داریم که صد در صد این چاهها مجهز به کنتور هوشمند هستند و به طور مرتب رصد میشوند و براساس پروانه بهرهبرداری میزان برداشتشان مشخص است و حقالنظاره جهت کمک به تعادل بخشی دشت و توسعه آبخیزداری از کشاورزان دریافت و به حساب خزانه واریز میشود.
عبادینژاد ادامه داد: ۱۲۳ حلقه چاه غیرمجاز داریم که در سرخس شناسایی شدند و در سال گذشته ۴۵ چاه را پر کردیم و امسال نیز باید حدود ۵۰ چاه را پر کنیم اما برنامه ما این است که همه چاهها باقیمانده را پر کنیم زیرا این چاهها بدون پرداخت هزینه سالیانه ۳۰ میلیون متر مکعب برداشت غیرمجاز آب دارند و باعث میشوند که چاههای مجاز ضعیف شوند و به اصطلاح هوا بکشند.
مدیر منابع آب سرخس درباره وجود چاههای غیرمجاز در باغویلاها گفت: حدود ۷ مورد چاه غیرمجاز در حوزه تفریحی و باغویلایی داشتیم که همه آنها پر شده است و در حال حاضر هیچ چاه غیرمجاز در این حوزه نداریم.
وی از بازگشت ردیف اعتباری پروژه انتقال آب سد دوستی به سرخس در بودجه خبر داد و گفت: ردیف اعتباری این پروژه در بودجه ۱۴۰۰ حذف شده بود که با پیگیری مسئولان شهرستان این ردیف اعتباری به بودجه برگشت و تا سال ۱۴۰۲ تمدید شد و امیدواریم با تخصیص به موقع این پروژه تا اواخر سال ۱۴۰۱ یا اوایل سال ۱۴۰۲ به پایان برسد.
عبادینژاد در پاسخ به سوال خبرنگار سرخس خبر درباره توقف اجرای طرح انتقال آب سد دوستی به سرخس به دلیل عدم رضایت کشاورزان در تملک زمینهای آنان، گفت: طبق قانون اراضی که طرح در آنجا در حال اجرا است باید تملک شود که حدود ۱/۵ کیلومتر را توافق کردیم اما حدود ۲/۵ کیلومتر دیگر که طرح در بین روستای سنگر و شیرتپه متوقف شده باقیمانده است.
مدیر منابع آب سرخس افزود: طبق قانون علاوه بر هزینه تملک باید هزینه خسارت نیز پرداخت شود اما نکتهای که در آنجا وجود دارد این است که آن ۲/۵ کیلومتر موقوفه آستان قدس رضوی است و کشاورزان آنجا مالک نیستند و سند مالکیت رسمی مربوط به آستان قدس رضوی است و طبق قانون ما باید هزینه تملک را که با توجه به موقفه بودن به صورت اجاره بلند مدت است به آستان قدس رضوی بدهیم و هزینه خسارت کشت را به کشاورزان بدهیم اما حدود ۲۰ نفر از کشاورزان نسبت به این موضوع اعتراض دارند و مدعی هستند که آن زمینها برای خودشان است و باید هزینه تملک را نیز میخواهند.
وی گفت: مبالغ طبق قانون آماده پرداخت است و کارهای اداری و حقوقی آن را انجام دادیم و براساس مبالغ مشخص شده به حساب افراد واریز میکنیم و در صورتی که کشاورزان با ما همکاری نکنند با دستور قضائی و حضور عوامل انتظامی مجبور به اجرای ادامه طرح هستیم.
عبادینژاد درباره درباره برداشت غیرمجاز از کانالهای انتقال سد دوستی نیز گفت: متاسفانه در این حوزه ۲۰۰ درصد افزایش تخلفات را نسبت به سال گذشته داشتیم که افراد با استفاده از پمپهای غیرمجاز یا دستکاری روی دریچهها و مقسمهای آب، برداشت غیرمجاز دارند که در این زمینه ۷ پرونده تشکیل شده است.
مدیر منابع آب سرخس از تامین آب شرب دام در حوزه مرزداران با استفاده از نصب علمک بر روی خط انتقال آب سد دوستی در روستای شوریجه و بارگیری به وسیله تانکر خبر داد و گفت: ۱۷ روستای بخش مرزداران نیز که آب آنها از طریق چشمه تامین میشده است و با توجه به خشکسالی معضلاتی برای آنها ایجاد شده، با استفاده از تانکر آبرسانی آنها توسط امور آب و فاضلاب شهرستان انجام میشوند.
انتهای پیام/
مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمینژاد از انجام عملیات تعمیرات کلی پیشگیرانه در این مجتمع گازی خبر داد.
این روزها که به پایان تابستان و گرمای شدید هوا نزدیک میشویم، مردم گرمترین شهر استان خراسان رضوی شاهد پیامکها و قبضهای نجومی برق هستند.
مردم عزادار سرخس، ۲۰۰۰ کیلومتر دورتر از کربلا همزمان با عاشورای حسینی در شمالشرقیترین نقطه ایران اسلامی به عزای شهادت سید و سالار شهیدان پرداختند.
سرخس با بیشینه دمای ۳۸ درجه در ۲۴ ساعت گذشته گرمترین شهر خراسان رضوی بود.
Δ