مراتع باید در سرخس احیا شود/ اجرای مالچ‌پاشی زیستی در سطح محدودی از اراضی سرخس

دبیر ستاد ملی مقابله با پدیده گرد و غبار کشور با تاکید بر احیای مراتع در سرخس، گفت: در جاهایی که حرکت ریزگردها شدید است باید بادشکن‌های کوتاه و غیرزنده استفاده شود و علاوه بر آن کانال و تونل رسوب‌گیر استفاده شود؛ کشت گیاه کاپاریس یا خارشتر و بقیه گیاهان دارویی را باید برای مردم توجیه کنیم.

به گزارش خبرنگار سرخس‌خبر، عصر امروز کارگروه «مدیریت شرایط اضطرار وقوع پدیده گرد و غبار» در فرمانداری سرخس و با حضور دبیر ستاد ملی مقابله با پدیده گرد و غبار کشور و مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی برگزار شد.

دبیر ستاد ملی مقابله با پدیده گرد و غبار کشور در این جلسه گفت: کشور ما در شرایط جغرافیایی و اقلیمی خاصی قرار داد و حدود ۸۵ درصد کشور در نواحی خشک و نیمه خشک است، خشکسالی و استمرار آن مشکلاتی را برای ما ایجاد کرده است و رفتار ما نیز باعث تشدید آن شده است و بیابان‌زایی انسان‌ساخت داشتیم.

علی محمد طهماسبی بیرگانی افزود: حدود ۱۳۰ هزار هکتار از ۲۰۰ هزار هکتار از اراضی شهرستان سرخس درگیر پدیده گرد و غبار است و برای حل این مشکل همانگونه که با زمین برخورد شده است باید برخورد کنیم و اراضی را به حالت قبل برگردانیم.

وی با تاکید بر اینکه اراضی سرخس مراتع و زمین‌های کشاورزی بودند، گفت: با بهره‌برداری بی‌رویه در مراتع این مشکلات به وجود آمده است.

طهماسبی بیان کرد: حل مسئله ریزگردها سخت است اما قابل انجام است و برای حل آن مصوبات کارگروه ملی که با حضور دستگاه‌های مختلف در سطح کشور بوده باید عملی شود و برنامه‌ریزی عقلانی و با مطالعه باشد.

دبیر ستاد ملی مقابله با پدیده گرد و غبار کشور با تاکید بر سیاست‌گذاری و هماهنگی دستگاه‌ها در مدیریت پدیده گرد و غبار، گفت: اراضی که اکنون در سرخس پدیده ریزگرد را دارد جنگلی نبوده که بخواهیم جنگل ایجاد کنیم بلکه این منطقه به صورت مرتع و بوته‌زار بوده و باید به مدیریت مرتع برگردیم.

وی با اشاره به کاهش شدید بارش باران گفت: متاسفانه در این منطقه به مراتع فشار آوردیم و باید فشار را از روی مراتع برداریم زیرا کار روی مرتع هم هزینه کمتری دارد و هم کارایی بیشتری دارد ضمن اینکه طبق سیاست‌های ابلاغی حفظ مراتع اولین وظیفه منابع طبیعی است و منابع طبیعی باید روی مرتع کار کند.

طهماسبی با اشاره به بازدید خود از اراضی سرخس، گفت: بخش زیادی از ریزگردها و تشدید آن ناشی از شخم زدن زمین است به طوری که حتی تمام تپه ماهورها در سرخس شخم زده شده است و باید به حالت قبل برگردانیم.

دبیر ستاد ملی مقابله با پدیده گرد و غبار کشور با تاکید بر حفظ مراتع، گفت: بعد از آنکه مراتع را احیا کردیم باید علوفه جایگزین براساس پروانه‌های چرای قانونی به مرتع‌دار داده شود و اعتبار آن را را ستاد ملی می‌دهد.

وی با بیان اینکه برای حل معضل گرد و غبار در سرخس نیاز به روش‌های مختلف و طرح جامع داریم، گفت: ابتدا باید بسته و طرح اجرایی را آماده کنیم و بعد از آن به سراغ دریافت اعتبارات برویم.

طهماسبی گفت: حدود ۱۳۰ شهرستان در کشور درگیر گرد و غبار هستند و در خراسان رضوی با توجه به وضعیت شهرستان‌های استان اعتبار ۱۰۰ میلیارد تومانی فقط به دو شهرستان سرخس و خواف اختصاص داده می‌شود.

دبیر ستاد ملی مقابله با پدیده گرد و غبار کشور با تاکید بر اینکه بودجه لازم است اما کافی نیست،گفت: داشتن برنامه، هماهنگی دستگاه‌ها و اجرا و پای کار بودن آنها سه مطلب مهمی است که برای حل معضل گرد و غبار باید به آن توجه شود.

وی ادامه داد: در جاهایی که حرکت ریزگردها شدید است باید بادشکن‌های کوتاه و غیرزنده استفاده شود و علاوه بر آن کانال و تونل رسوب‌گیر استفاده شود؛ کشت گیاه کاپاریس یا خارشتر و بقیه گیاهان دارویی را باید برای مردم توجیه کنیم.

طهماسبی بیان کرد: آستان قدس رضوی دامداری بسته را در سرخس اجرا کند و از کاشت درختچه به سمت کاشت بوته برویم.

دبیر ستاد ملی مقابله با پدیده گرد و غبار کشور درباره مالچ‌پاشی در سرخس گفت: مالچ‌پاشی باید پیوست زیست محیطی داشته باشد ضمن اینکه مالچ نفتی هزینه زیادی دارد و آسیب زیست محیطی می‌زند و باید هدف احیای مراتع باشد اما ستاد ملی مقابله با پدیده گرد و غبار کشور این آمادگی را دارد که در سطح محدود مالچ زیستی را در اختیار شهرستان سرخس قرار بدهد.

وی در پایان بر استفاده از تله رسوب‌گیر به جای مالچ‌پاشی تاکید کرد.

خبرنگار: علیرضا علی‌صوفی

پایان پیام/ع